Ma Balise
Communiceer met een kleine NFC-tag of een QR-code met uw doelwit op hun smartphone, op de juiste plaats, op het juiste moment

Blog

Biologisch afbreekbaar PVC, realiteit versus de mythe van Bio-PVC

In het tijdperk van digitalisering zijn Near Field Communication (NFC)-kaarten een essentieel hulpmiddel geworden voor toegangsbeheer, contactloze betalingen en nog veel meer. Met het toenemende milieubewustzijn willen steeds meer bedrijven echter biologisch afbreekbare PVC NFC-kaarten produceren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar wat is het eigenlijk?

In dit artikel duiken we in de realiteit van biologisch afbreekbare PVC NFC-kaarten en ruimen we de misvattingen eromheen op.

Biologisch afbreekbaar PVC begrijpen

PVC (polyvinylchloride) is een plastic materiaal dat veel wordt gebruikt voor de productie van NFC-kaarten vanwege zijn duurzaamheid en sterkte. De langzame afbraak en de gevolgen voor het milieu hebben echter aanleiding gegeven tot bezorgdheid vanwege de weerstand tegen ontbinding. Dit is waar het concept van biologisch afbreekbaar PVC in het spel komt.
Bio PVC is bovenal een Chinees geregistreerd handelsmerk en heeft dus niets te maken met echte biologische afbreekbaarheid van PVC. Hetzelfde geldt voor BioPas, een geregistreerd handelsmerk.

De realiteit van biologisch afbreekbare PVC NFC-kaarten

1. Zeer beperkte of onbestaande biologische afbreekbaarheid.

Hoewel de term ‘biologisch afbreekbaar’ veelbelovend klinkt, is het essentieel om te begrijpen dat de biologische afbreekbaarheid van PVC NFC-kaarten bijzonder beperkt is. Deze kaarten vereisen specifieke omstandigheden, zoals industriële composteringsfaciliteiten, om uiteindelijk te ontbinden. Op stortplaatsen, waar niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, kan bio-PVC vele jaren blijven bestaan, waardoor mogelijk afval ontstaat.
In normale omgevingen kunnen ze vele jaren aanhouden, wat vragen oproept over hun werkelijke impact op het milieu.
Kortom, PVC is NOOIT biologisch afbreekbaar!
De (voornamelijk Chinese) industrie heeft een uitvlucht gebruikt om PVC hypothetisch biologisch afbreekbaar te maken, maar zoals hierboven opgemerkt zijn de omstandigheden zodanig dat het in de praktijk daarom niet biologisch afbreekbaar is.
Het milieuprobleem met PVC op stortplaatsen ligt niet in de snelheid waarmee het wordt afgebroken, maar integendeel en eenvoudigweg in het feit dat het wordt afgebroken en ftalaten vrijkomen, die het probleem vormen.
“Oxo-additieven” zijn ontworpen om de natuurlijke oxidatie van polyolefinen te versnellen, waardoor vroege fragmentatie en fragmentatie van plastic producten tot microplastics ontstaat.
Het effect van deze additieven (indien aanwezig) is dus eenvoudigweg het versnellen van de omzetting van macroplastics in microplastics, waardoor het mondiale probleem van plasticvervuiling niet wordt opgelost, maar juist erger wordt.
Ook deze oxo-additieven zijn in veel Europese landen verboden en de lijst van landen die het gebruik van deze producten verbieden blijft groeien.
In de VS waren er al in 2013 de eerste waarschuwingen over deze oxo-additieven voor marketingdoeleinden.

Wij kunnen u voorzien van NFC-tags die echt biologisch afbreekbaar zijn, omdat ze rechtstreeks op papier worden gedrukt. Zie ons artikel over de productie van NFC-tags.

Het is essentieel op te merken dat de term “biologisch afbreekbaar” misleidend kan worden gebruikt om producten te promoten die niet zo milieuvriendelijk zijn als ze lijken. Om deze reden is het belangrijk om altijd de milieunormen en certificeringen te controleren die verband houden met biologisch afbreekbare PVC-producten en de omstandigheden te begrijpen die nodig zijn voor hun effectieve afbraak.

2. De kwestie van recycling

Wanneer Bio-PVC in toepassingen wordt gemengd met conventioneel PVC, wordt recycling problematisch. Het naast elkaar bestaan ​​van deze twee soorten PVC kan de kwaliteit van het gerecyclede materiaal in gevaar brengen. Dit roept vragen op over de levensvatbaarheid van Bio-PVC als milieuvriendelijk alternatief.
In tegenstelling tot NFC-tags die op papier worden afgedrukt en met gewoon papier kunnen worden gemengd en samen kunnen worden gerecycled. Voor Bio PVC is dit NOOIT het geval.

Bio-PVC is PVC met 1% magisch product dat de biologische afbreekbaarheid zou moeten versnellen. Dit zogenaamd magische product is een oxo-additief. Hetzelfde geldt voor Bio-Pas, dat enzymen aan de samenstelling van PVC toevoegt om het zogenaamd biologisch afbreekbaar te maken.
“Oxo-additieven” zijn ontworpen om de natuurlijke oxidatie van polyolefinen te versnellen, waardoor vroege fragmentatie en fragmentatie van plastic producten tot microplastics ontstaat. Het effect van deze additieven (indien aanwezig) is dus eenvoudigweg het versnellen van de omzetting van macroplastics in microplastics, waardoor het mondiale probleem van plasticvervuiling niet wordt opgelost, maar juist erger wordt.

3. Impact van productie

De productie van Bio-PVC kan ook een impact hebben op het milieu. De additieven die nodig zijn om PVC biologisch afbreekbaar te maken, moeten worden vervaardigd, wat een aanzienlijke ecologische voetafdruk kan opleveren.
Omgekeerd worden onze biologisch afbreekbare NFC-labels rechtstreeks op papier gedrukt met elektrisch geleidende inkt, waardoor ze perfect biologisch afbreekbaar zijn. Het recyclen ervan vormt geen probleem.

Conclusie

Concluderend: bio-PVC is verre van een wonderoplossing. Hoewel het onder zeer specifieke omstandigheden een zekere biologische afbreekbaarheid kan bieden, mag het niet als een echte onbetwistbare ecologische optie worden beschouwd. De industrie moet blijven zoeken naar duurzamere alternatieven voor PVC, zoals natuurlijke materialen en echt biologisch afbreekbare kunststoffen.

Als het gaat om het nemen van weloverwogen beslissingen over het milieu, is het essentieel om verder te kijken dan de pakkende termen en claims. Bio-PVC kan in sommige toepassingen zijn plaats hebben, maar het lost de problemen die met plastic gepaard gaan niet volledig op. Om onze planeet te behouden is een meer holistische benadering van duurzaamheid nodig, waarbij het verminderen van de plasticconsumptie wordt geïntegreerd en het bevorderen van werkelijk milieuvriendelijke materialen.

Bovendien vindt u op dit gebied geen Bio-PVC NFC-tag in ons assortiment. Wij doen niet mee aan deze misleiding.
Voor milieuvriendelijkere oplossingen kan het het beste zijn om alternatieven te onderzoeken, zoals echt biologisch afbreekbare of recycleerbare materialen.
Wij geven de voorkeur aan biologisch afbreekbare en recycleerbare NFC-tags gedrukt op papier. Ontdek ons ​​assortiment biologisch afbreekbare tags in onze winkel

TERUG NAAR BLOG